Rintamatilanne - yhteenveto

 12.08.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ukraina 365, Ivan Yakovina

Jakso 5pvää: 08.08.24 - 12.08.24: Rintama ilman Kurskin aluetta

Kurskin alueen tapahtumat ovat saanet melkein kaiken huomion jakson aikana. Sota Ukrainassa yli 1000 km pitkällä "vanhalla rintamalla" jatkuu kuitenkin, joskin hieman vähemmän kiivaana.  Jaksolla Venäjä jatkoi hyökkäysmoodissa. Kolme päivää: 8 -10/8 yhteenottoja rintamalla oli 90 - 101 per päivä, sen jälkeen Venäjän hönkä hieman kasvoi 114 ja 124 yhteenottoa per päivä lauantaina ja sunnuntaina vastaavasti. Ennen Kurskin alueelle tapahtunutta hyökkäystä yhteenottojen määrä oli useimpina päivinä noin 140, kun kiivaimpina kausina niitä on ollut jopa luokkaa 180 per päivä.

Venäjän siviiliterrori jatkui Shahed lennokeilla ja ohjuksilla suurin piirtein entiseen malliin. Eilisessä raportissa (11/08) oli 57 Shahedia, joista Ukraina pudotti 53, rautaa tosin satoi taivaalta niin, että siviilit kärsivät. Kahtena muuna päivänä niitä oli 4 ja 27. Ne Ukraina pudotti kaikki.

Venäjän ilmavoimat teki 65 - 73 ilmaiskua per päivä ja lähetti niissä matkaan 89 - 110 liitopommia per päivä. Ukrainan ilmavoimat ja rakettiaseet iskivät vastaavasti 18 - 34 kohteeseen per päivä. Vaikuttaa siltä, että F16 koneet ovat virkistäneet Ukrainan ilmavoimien toimintaa. Luvuissa on nousua aikaisempaan.

Venäjä on saanut myös 3000 kg liitopommit lentämään lisäämällä niihin rakettimoottorin. Esim Zhdanovin lauantain raportin mukaan niitä oli havaittu 9 kappaletta edellisen päivän aikana. Tuollainen pommi tekee varmaan jo reilusti yli 10 m syvän kuopan melkein maahan kuin maahan...

Venäjän tykistö teki 4670 - 5200 tykistöiskua per päivä, niistä 114 - 180 oli raskaan raketinheittimen iskuja. Venäjä eteni jaksolla kolmena päivänä kolmella suunnalla, yhtenä päivänä rintama ei liikkunut lainkaan ja tämän päivän raportissa oli yksi suunta, jossa Venäjä eteni. Venäjän hyökkäyksen pääsuunnalla Pokrovskiin etenemistä tapahtui kolmena päivänä viidestä, Toretskin ja Kurahovin suunnilla kahtena päivänä viidestä ja Kupjanskin suunnalla yhtenä päivänä.

Venäjän menetykset olivat: 5630 miestä, 21 tankkia, 45 panssaroitua miehistövaunua, 277 tykkiä, 8 raskasta raketinheitintä, 9 ilmatorjuntajärjestelmää, 260 lennokkia (FPV), yksi lentokone, yksi taisteluhelikopteri (Kurskin alueella näitä oli lisää), jokunen risteilyohjus, 364 autoa ja 42 erikoistekniikkaa.

Zhdanov antoi myös viikon 4 - 11/08 Venäjän tappioiden arviot. Ne olivat:

  • 8010 miestä, 36 tankkia, 108 panssaroitua miehistövaunua, 387 tykkiä, 5 raketinheitintä, 
  • 8 ilmatorjuntajärjestelmää, 2 helikopteria, 301 lennokkia, 11 risteilyohjusta, 498 autoa ja 66 erikoistekniikkaa.

 A-studio tänään: 12.08 Kursk operaation käsittely.

Keskustelun vire oli ylläpitää "puolueettoman asiantuntijan" imagoa. Se tekee konkreettisen puheen mahdottomaksi.

Keskustelua vaivasi niin kuin aina Suomessa siiloutuneisuus. Kun puhutaan sodasta, ei osata linkata mukaan politiikkaa, ei Venäjän ymmärrystä eikä kansainvälisen politiikan kiemuroita. Sotilasasiantuntija Kastelholma oli edelleen jumissa siinä, että Ukrainan pitäisi keskittyä puolustamaan omaa aluetta Venäjän ehdoilla alueella ja olosuhteissa, jotka Venäjä on valinnut ja valmistellut vuosien aikana.

 Ukraina toimii fiksummin, se valitsi itse paikan (Kurskin alue), sodan käynnin tavan ja osan aseista, joilla sotaa nyt ryhdyttiin käymään. Ukraina sai paitsiosta panssaroidun kalustonsa hyötykäyttöön. Se yhdistettynä panssariaseen kanssa yhteistoimintaa tekevien lennokkijoukkojen kanssa tulee näyttämään voimansa Kurskin alueella. Jos siinä havaitaan puutteita, ainakin lennokkiasetta Ukraina kehittää ketterän kehityksen periaatteilla. 

"Ketterä kehitys" on alun perin  ohjelmistokehityksessä syntynyt tapa tehdä tuotekehitystä. Sen on avaruustekniikkaan tuonut Elon Musk. Space-X on noussut mahtitekijäksi avaruustekniikassa juuri ketterän kehityksen ansiosta. Ketterä kehitys tarkoittaa mm sitä, että Ukrainan lennokkijoukoilla on laboratorioita rintamalla, jossa testikenttä on vieressä. Tulos on, että uusia malleja ja virityksiä syntyy viikkojen syklillä. Tämä on jotain aivan muuta, miten aseita on ennen kehitetty: tarkka määrittely, vuosien kehitys jne.

Kurskin alueen tapahtumista päätelleen siellä on käytössä joitakin tehokkaita uusia asetyyppejä, jotka osaavat vain yhden homman hyvin. Esim pudottaa vastustajan helikopterin tai tuhota ja sokaista vastustajan tiedustelulennokit. Joukossa on lennokkeja mutta voi olla myös pyörillä liikkuvaa kalustoa.

Ilman kunnon huomiota keskustelussa jäi myös se, että Kurskin alue, itse asiassa kolme vierekkäistä aluetta Brjansk, Kursk ja Belgorod on nyt annettu FSB:n hoitoon. Tai että Venäjän armeijalla ei varsinaista operatiivista vastuuta ole alueella ollut eikä sitä edes tule.  Zhdanovin mukaan Venäjä on tähän mennessä kerännyt noin pataljoonan kokoisina paloina juustohöylämenetelmällä eri puolilta Ukrainan rintamaa ja on tuomassa niitä FSB:n johdettaviksi Kurskin alueelle. Zhdanov arveli, että päätös oli hyvä Ukrainan kannalta: FSB ei ole sodan käynnin osaaja. Hänen mukaansa joukkoja olisi tulossa 11 - 15 pataljoonan verran. Se lienee alle 10 000 sotilasta. Joukkoja ei ole aikaa kouluttaa valmiiksi yhteen toimivaksi joukko-osastoksi. Niiden ohjaus on suuri haaste. Niitä vastassa on hyvin toimintakykyiset panssaroidut joukot, jotka ovat jo ehtineet tutustua taistelukenttään. Eilisen arvion mukaan Ukrainalla on jo alueella 10 000 miehen joukot (ainakin 5 prikaatia).

Venäjä on jo aloittanut ilma-aseen käytön omalla Kurskin alueella. Se tarkoittaa, että Suhoi koneet jyräävät asutusta ja kaikkea mikä sattuu kohdalle Kurskin alueella. Venäjän tiedustelulennokit ei toimi, Ukraina on saanut ne pois pelistä. Satelliittikuvien perusteella osumia oli jo tullut esim Sudzhan kaasuasemaan. Kannattaa huomata, että Venäjä osaa kaksi tapaa sotia: tulivalli (pommitetaan ja ammutaan tykeillä vastustajan asemat muusiksi) ja lihavyöry (lähetetään omaa jalkaväkeä rynnökköön). Kun nämä tavat sovelletaan Kurskin alueelle, voimme odottaa pahaa jälkeä paikalliselle infrastruktuurille ja sodan jalkoihin jäävälle väestölle.

Zhdanovin mukaan 120 000 ihmistä on jo evakuoitu ja Kurskin alueen kuvernöörin mukaan vielä       180 000 pitää evakuoida Kurskin alueelta. Se olisi noin 30% alueen väestöstä.

Putinin juttujen toistelu

Yle antoi taas suomettumisen vanhan perinnön mukaan tilaa sille mitä Putin sanoo. Ei pitäisi, sillä hän valehtelee aina. Esim päivän tarinassa oli, että Ukraina hyökkää asutuskeskuksiin asukkaita vastaan. No ei hyökkää. Sille riittää tekemistä sotia sotilaita vastaan,  saada kerättyä sotilaita sotavangeiksi ja toimittaa niitä leireille Ukrainaan. Ukraina yrittää pitää läntiset avustaja tyytyväisinä. Siksi se ei voi riskeerata sodan sääntöjen rikkomista.

Mitä Ukraina on sitten saavuttanut Kurskin alueella viimeksi

Ukrainan hallussa olevan Kurskin alueen laajuudesta on erilaisia tietoja. Ukrainan asevoimien komentaja Syrskyi raportoi tänään Presidentti Zhelenskyn kuullen, että joukot ovat ottaneet 1000 km**2 hallintaansa. Se on enemmän, mitä Venäjä on valloittanut Ukrainaa vuodessa (850 km**2). Toisten arvioiden mukaan vallattu alue olisi 500 - 700 km**2. Kurskin alueen kuvernööri kertoi 28 menetetystä asutuskeskuksesta, DeepState karttaprojekti oli niitä jo havainnut 44. Komentaja Syrskyille on asiasta varmaan tarkimmat tiedot, mutta kuinka huolellinen tuo arvio oli jää nähtäväksi. Ukrainan edun mukaista ei ole piirtää vallatun alueen rajoja kartalle. Se auttaisi Venäjää.

Koska Ukraina ei halua vallattua aluetta osaksi Ukrainaa, alueen tarkalla koolla tai sillä kuinka kauan Ukraina sitä pitää, ei ole kovin suurta merkitystä. Oleellista on, miten sota alueella sujuu ja mikä vaikutus sillä on Venäjään.

Zhdanovin mukaan tähän mennessä Ukrainan suurin ongelma on logistinen eli yllättävän suuri määrä sotavankeja. Ne pitää kiireesti roudata Ukrainaan, lääkintäapua kuuluu antaa ja ruokaakin pitää tarjota.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin