Sensuuri Venäjällä tiukentuu

 14.08.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina

YTube ja Google

Kuten aiemmin kerroin, elokuun alussa Venäjä ryhtyi virittämään Kiinan-muuri tekniikalla YTuben jarruttamista. Alkuhankaluuksien jälkeen, muuri on nyt laajasti toiminnassa. Myös Googlen hakupalveluita on ryhdytty hidastamaan niin paljon, että ne ovat käyttökelvottomia. Google on vastannut jäädyttämällä venäläisten mainostajien tilit.

Venäjällä YTube on ollut tärkeä tiedon lähde. Lisäksi "ooppiumia kansalle" roolia ei kannata väheksyä (porno). Siellä on myös paljon siistiä läntistä viihdettä, jota katsotaan paljon. Puhumattakaan harrastuksia tukevasta sisällöstä. Venäjän kielisiä videoita esim siitä, miten millaisia vain härveleitä ja härpäkkeitä korjataan YTubessa on ollut valtavasti. Venäjä yrittää pakottaa sisällöt ja käyttäjät siirtymään uudelle alustalle, jota se itse hallitsee ja kontrolloi.

Sotabloggerit

Venäjällä on sodan aikana ollut monia maineikkaita ja innokkaita sotaa kannattavia, Putinin vannoutuneita tukijoita, jotka ovat (video)bloganneet sodasta. Heitä on nimitetty Voenkoreiksi (sotakirjeenvaihtaja). Viime aikoina monet bloggerit ovat sallineet itselleen kriittistä tarinaa sodan johdosta ja sodan kulusta. Monet huutavat, että ydinaseita peliin jne. Suomessa heitä nimitettäisiin sotahulluiksi. 

Venäjän poliittinen johto ei tykännyt, kun yhden bloggerin hätäinen tarina Ukrainan hyökkäyksestä Belgorodin alueelle aiheutti paniikkia ja sekaannusta myös pääesikunnassa. Se oletti, että kieltävät raportit olivat valetta, kuten aina. Sekaannus jatkui pitkään, kunnes viimein selvisi, että tieto oli vähintään liioiteltu. Tulos on, että Kreml on sulkemassa näiden sotabloggereiden suita. Vain virallista totuutta jne. 

Putin haluaa tällä hetkellä estää tiedon leviämisen Venäjälle Kurskin alueen menetyksistä Ukrainan armeijalle. Tämä on todennäköisesti todellinen syy, miksi suita suljetaan.

Tästä seuraa sivuvaikutuksena, että lähiviikkoina Ukrainan etenemisestä Kurskin ja Belgorodin alueilla tulee olemaan vähemmän tietoa. Ukrainan edun mukaista on puolestaan jatkaa pidättyvää tiedotuslinjaa ainakin rintamalinjaan liittyen. Venäjälle päin se sen sijaan haluaa kertoa mahdollisimman suurista valtauksista ja hyvistä syistä paniikkiin.

Venäläiset pakolaiset Kurskin ja Belgorodin alueilta

Jotta tieto Kurskin tapahtumista leviäisi Venäjällä mahdollisimman vähän, Kreml on päättänyt sijoittaa Kurskin alueelta evakuoitavat miehitettyyn Ukrainaan  Donbassin ja  Zhaparozhjen alueille. Nämä ovat myös sotatoimialuetta. Putin laskee, että siellä heidän tiedon levitystä äiti-venäjälle voidaan kontrolloida.

Miten pitkälle Ukraina on edennyt Kurskin operaatiossa?

Tänään Dasha Shtshlivaja (Tarja Onnellinen), ukrainalainen toimittaja näytti kanavallaan videoita, joissa 1) ukrainalainen sotilas kertoi Lgovin kaupungin kyltti taustanaan, että täällä ollaan 50 km Ukrainan rajasta. Tästä on enää 20 km Kurskin atomivoimalalle. 2)Toisella venäläisestä lähteestä otetulla videolla Dasha näytti, kuinka sota oli menossa Brjanskin alueella huomattavasti länteen niistä Kurskin alueista, jotka näkyvät esim DeepState kartalla merkattuna Ukrainan piikkiin Kurskin alueella.

Videot todennäköisesti kertovat, että Ukrainan partiot liikkuvat panssaroiduilla ajoneuvoilla ympäri noita alueita tiedustelemassa, tihutöissä ja paniikkia kiihdyttämässä. Yksi tavoite on levittää valistusta tolvanoiduille asukkaille, että Venäjä on sodassa, vaikka valta puhuu muuta.

Venäjän reaktio Kurskin tapahtumiin tähän mennessä

Zhdanov arvioi, että Venäjä on päättänyt vaihtaa Kurskin alueen Donbassiin. Se jatkaa hyökkäystoimiaan Donbassilla, varsinkin Pokrovskin suuntaan epätoivon vimmalla ja viimeiset voimat jännittäen. Sen sijaan Kurskin alueelle se lähettää sotaan valmistautumattomia (50%) asevelvollisia, vartijoita yms ja 50% sekalaisia yksiköitä sieltä täältä. Zhdanov arveli, että Ukraina saa joukoista paljon lisää sotavankeja.

Asevelvollisia on lähetetty Kurskin alueelle sotimaan jopa muutama päivä sotilasvalan vannomisen jälkeen. Asevelvollisia on lähetetty mm.  Belgorodista, Kaliningradista, Murmanskista, Pietarista jne.

Sotavangit

Dasha kertoi, että sotavankeja olisi jo 2000 - kertymä on viikon ajalta. Tänään virallinen tarina oli, että Ukraina otti 100 sotavankia lisää. Koska virallista tietoa sotavankien määrästä Kurskin alueella ei ole, Zhdanov otti varovaisemman linjan: "satoja ehkä jopa 1000" oli hänen heittonsa. Vangeista on monia videoita netissä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin