Sota Kurskin alueella

 12.08.2024

Lähteitä: Fabrika Novini (Zhirnov, entinen KGPn undercover agentti), Oleg Zhdanov (tykistöeversti evp, Ivan Yakovina, Roman Svitan (lentäjä eversti evp)

Ukrainan lähtöoletukset

Viime kuukaudet Ukraina oli kouluttanut ja rakentanut uusia prikaateja ja varustanut niitä länsiasein. Sen toimintaa rajoittaa länsikumppaneiden varovaisuus luvata käyttää länsiaseita Venäjän alueella. Eniten rajoituksia on asettanut USA (Bidenin hallinto). Se oli esim. sallinut ATACMS ohjusten (ja muiden US aseiden) käytön Venäjän alueelle vain Venäjän Harkovin operaation takia max 100 km asti Venäjän alueelle. Ukraina ei tiennyt, miten läntiset partnerit ylipäätään suhtautuisivat, jos se tekisi vastahyökkäyksen Venäjän alueelle rajan yli, joka ei ollut Venäjän "sotilaallisen erikoisoperaation" aluetta. Sellaista rajaa Ukrainalla ja Venäjällä oli Ukrainan pohjois- ja koillisosissa. Venäjän puolella rajaa löytyvät Valko-Venäjältä eli lännestä laskien: Brjanskin alue, Kurskin alue ja Belgorodin alue. Vm. on Ukrainan puolella Harkovin aluetta vastapäätä. Harkovin alueelle Venäjä loi alkukesällä kaksi sillanpääasemaa.

Branskin ja Kurskin alueilla kullakin on kuvernööri, joka raportoi Moskovaan. Alueiden rajaa Ukrainaan päin vartio Venäjän rajavartiosto, joka on FSB:n alainen. Venäjän armeijalla ei alueella ollut eikä ole vieläkään mitään laajempaa vastuuta. Armeijan yksiköt alueilla kouluttavat asevelvollisia eikä heillä ole suoraa tekemistä Gerasimovin kanssa, joka johtaa "sotilaallista erikoisoperaatiota" eli Ukrainan vastaista sotaa.

Miten operaatio alkoi

Ukraina lähetti Kurskin alueelle ensin pataljoonan tai parin verran joukkoja muutamilla kymmenillä panssaroiduilla miehistövaunuilla ja tankeilla vahvistettuina. Ne löivät helposti Venäjän rajavartijat, pienet asevelvollisten joukot. Niiden takana oli tsetseenijohtaja Kadyrovin Ahmat -pataljoonat, joiden tehtävä on pyydystää karkureita ja huolehtia siten sotilaallisesta kurista, mutta jotka eivät osaa eivätkä halua sotia.  Ukrainan joukot ottivat alusta lähtien vastaan tulleita hajanaisia ja pieniä venäläisjoukkoja sotavangeiksi. Ukrainan joukot läpäisivät kaksi puolustuslinjaa päivässä. Niitä oli Kurskin alueelle rakennettu ehkä 150 mUSD rahoituksella (josta maan tavan mukaan oli tietenkin suurin osa varastettu).

Kadyrov haluaa säilyttää Ahmat-joukot turvaamaan omaa valtaansa tulevissa Venäjän sisäisissä kähinöissä. Siksi ne eivät taistele ja poistuivat ensimmäiset laukaukset kuultuaan nopeasti paikalta. Ukrainan tavoitteena on kasvattaa vaihdettavien vankien joukkoa niin, että Ukraina saisi mahdollisimman monta omaa kansalaistaan vaihdettua pois Venäjän keskitysleireiltä. (YK:n pari viikkoa sitten julkaistu raportti kertoo, että yli 90% ukrainalaisista vangeista joutuu Venäjällä kidutetuiksi, ohjelmassa on hakkaamista, sähköshokkeja jne.)

Vaihe 2

Kun viime viikon tiistaina, keskiviikkona (6 - 7/08) kävi ilmi, että Kurskin operaatio menee hyvin, Ukraina lähetti alueelle lisää joukkoja. Havaintoja oli lauantaina (2päivää sitten) ainakin viidestä prikaatista. Päälukuarvio oli lauantaina 10 000.  Joukoilla on suojana monen tyyppisiä lennokkeja tiedusteluun, ehkä elektroniseen sodan käyntiin, vastustajan kaluston tuhoamiseen, vastustajan ilma-alusten tuhoamiseen jne. Esim. uusista käyttökohteista on taisteluhelikopterin kimppuun hyökännyt lennokki, joka pudotti Venäjän raskaan helikopterin pari päivää sitten. Mukana on myös tiedustelu- ja taistelupartioita, jotka tunkeutuvat kymmeniä kilometrejä Venäjän hallussa oleville alueilla, tiedustelevat, tuhoavat tietoliikenneyhteyksiä ja ehkä muutakin.

Kun isompi vaihde laitettiin päälle, Ukrainan sotilastiedustelun hakkerit iskivät Kurskin alueen IT-järjestelmiin. Mm. lippujen myynti juniin, joilla monet kansalaiset yrittivät paeta sotaa, loppui ainakin päiväksi. Ehkä siellä kaivettiin vanhat paperilippublankot esiin ja ryhdyttiin kirjoittamaan lippuja käsin? Kurskin alueella on kuitenkin aikamoinen paniikki. Ei ihme, kun valtaa pitävät pääosin valehtelevat eivätkä kykene toimimaan niin, että kansalaiset huomaisivat sen tekevän jotain järkevää ja tilanteeseen sopivaa,

Elektronisen sodan käynnin tulos on, että Venäjä pieniä ja vähän isompia joukko-osastoja on jäänyt tietoliikennemottiin, ne eivät saa käskyjä ylhäältä ja hierarkisen komentorakenteen takia, jos ei ole käskyä, silloin normaalisti paras toimintamalli, on odottaa tekemättä mitään. Siksi näitä joukkoja on Ukraina onnistunut vakuuttamaan, että paras vaan jäädä vangiksi, borshi keitto odottaa Ukrainassa.

Ukrainan valtaama alue on jo useita satoja km*2 (Yakovinan arvio tänään oli noin 500 km*2). Vallatuista taajamista tärkein on Sudzha, joka oli Neuvosto-Ukrainan ensimmäinen pääkaupunki joskus yli 100 vuotta sitten. Siellä on pumppuasema, jolla mitataan ja lasketaan kaasu- ja muut fossiiliset polttoaineet matkalla Unkariin, Itävaltaan, Slovakiaan ja Valko-Venäjälle. Polttoaineiden virta jatkuu, mutta hallinta on nyt Ukrainalla eikä Venäjällä.

Svitan luonnehti vallattua aluetta operatiivis-taktiseksi sillanpääksi (josta voi ponnistaa kauemmas). Tähän mennessä Ukraina on ottanut julkaisemattoman määrän (luultavasti ainakin satoja vankeja. Eilen kerrotiin pudotetusta SU-34 liitopommittajasta. Pari päivää sitten tuli alas pari taisteluhelikopteria. Ukraina on tuhonnut ainakin kaksi Venäjän joukkojen kolonnaa. Yhdessä niistä menehtyi venäläisten lähteiden mukaan 490 sotilasta.

Venäjän reaktio

Ensimmäisessä Venäjän johdon palaverissa, jossa Putin oli käsittelemässä asiaa, raportoi Gerasimov: "pysäytimme Ukrainan joukon ja ajamme sitä pois maasta" (samaan aikaan Ukrainan operaatio oli kasvussa). Zhirnov tuntee vallan rakenteet Venäjällä. Hän selitti, että tämä oli Gerasimovin ja siis armeijan tapa pestä kätensä tapahtuneesta. Sanomatta asiaa suoraan, Gerasimov kertoi Putinille ja FSBn pomolle, että rajasta Kurskin alueella vastaa FSB ja että Kurskin alueella ei ole armeijalla operatiivista vastuuta. Venäjä julisti aluksi alueelle hätätilan ja kohta perään "terrorismin-vastaisen operaation" (TVO). TVO on Venäjä lain mukaan tila, jossa alueet annetaan FSB:n komentoon. se saa luvan viedä ihmisten kulkuvälineet kuten autot, tunkeutua heidän koteihinsa jne. Ts. FSB saa luvan ryöstää alueen väestön omaisuuden (kuulostaa uskomattomalta, mutta juuri näin on monta kertaa ennenkin vastaavissa tilanteissa tapahtunut). TVO asettaa FSB:n päävastuuseen toimista Ukrainan armeijaa vastaan Kurskin alueella.

Venäjä on yrittänyt haalia joukkoja panemaan hanttiin Ukrainan armeijalle Kurskin alueella. Venäjän puolella komentosuhteet asiassa näyttävät olevan edelleen täysin sekaisin. Asiaa ei auta se, että tällä hetkellä armeija ja FSB ovat riidoissa poliittisesti. Se johtuu siitä, että FSB on siivonnut Shoigun jäljiltä kenraaleita linnaan tiilenpäitä lukemaan korruptiosta syytettyinä. Jokainen joukko saa käskyn tyyliin: menkää sinne- ja sinne ja jos löydätte "terroristeja" käykää kimppuun. Yleensä on sitten käynyt niin, että Ukrainan armeija löytää lähestyvän joukon ensin ja tuhoaa sen joko massiivisella tykistö- tai raketinheitintulella Ukrainan puolelta (kantomatka voi olla esim 80km) tai sitten massiivisella lennokki-iskulla.

Tällaisessa tilanteessa Ukrainan löyhästi hierarkinen joukko, jossa päätäntävaltaa on hajautettu paikalla oleville päälliköille, toimii joustavasti ja pystyy reagoimaan esiin tuleviin tilaisuuksiin. Venäjän armeijan toimintamalli taas on hyvin hierarkinen: alemmat päälliköt eivät ilman lupaa saa tehdä omia päätöksiä. Jos asiat menee pieleen, tiedossa on sotaoikeus ja monivuotinen matka Siperiaan. Pelko jäykistää. Tietoliikenneyhteyksien puuttuessa, toimintatapa, joka on syvällä organisaatiokulttuurissa, voi olla tuhoisa.

Venäjän kansalaisten reaktio

Kurskin alueella monet kansalaiset ovat paniikissa ja monet ovat jo paenneet. Ukrainalainen lentäjäeversti Roman Svitan kommentoi pakenemista: paras olisi kun menisivät Uralin taakse, ei tarvitse kohta paeta uudestaan.

Kansalaisilla näkee paljon infantiileja puheita: "mitä me olemme tehneet, miksi meitä häiritään, miksi kuulemme ammuntaa". Venäjän johdon valitukset YK:lle ovat samaa tasoa. Länsi sai vankien vaihdossa muutaman johtavan venäläisen "oppositio" aktivistin. Hekin ovat samaa tasoa: "pakotteiden pitäisi koskea vain Venäjän johtoa, kansalaiset ovat viattomia" jne.  Sen sijaan YT kanavilla aktiivinen venäläinen poliitikko, juristi ja aktivisti Mark Feigin toteaa vain, että  sodan siirtyminen Venäjän alueelle oli odotettavissa jo aikaa sitten.

Operaation virallinen asema

Eilen Presidentti Zhelensky kiitti Ukrainan joukkoja, jotka ovat siirtäneet sodan vihollisen alueelle. Hän otti näin virallisen vastuun operaatiosta Ukrainalle, koska länsi oli viime viikon ke-pe antanut poliittisen tukensa operaatiolle toteamalla, että Ukrainalla on hyökkäyksen kohteen sodan lakien mukaan täysi oikeus puolustaa itseään myös hyökkääjän alueella. Tämä lausunto muutti operaation "jonkun joukon toiminnasta" Ukrainan armeijan operaatioksi. 

Tähän mennessä takana oli jo useita hyvin menneitä päiviä ja operaation koko oli jo merkittävä. Ukrainan armeija on asiasta ollut hyvin hiljaa, se ei ennen Zhelenskyn kiitoksia ollut lausunut asiasta mitään. Tänään armeijaa komentaja kenraali Syrskyi sanoi, että operaatio jatkuu. Asiaa sen kummemmin selittämättä. Ukrainan YT kanavat ottivat tämän lyhyen lausunnon niin, että homma ei jää tähän vaan että operaatiolla on merkittävästi laajempia tavoitteita. Niitä Ukraina ei ole avannut mitenkään eikä varmaan avaakaan kuin vasta sodan jälkeen.

Ukrainan mahdolliset tavoitteet

  • Selvä tavoite oli ottaa aloite sodassa Venäjältä ja pakottaa se reagoimaan sille oudossa tilanteessa ja paikassa, jossa se ei ollut valmistautunut sotaan.
  • Toinen selvä tavoite on pakottaa Venäjä vetämään merkittävä joukko Ukrainan rintamalta Kurskin alueelle ja heikentää sen hyökkäystä nykyisellä rintamalla. Parhaimmillaan avata siellä oleville Ukrainan joukoille tilaisuuksia vastahyökkäyksiin paikoissa, jossa Venäjän vahvuus väkisin heikkenee. Valmiita taistelukykyisiä joukkoja Venäjällä ei nimittäin muualla ole.

Iskuetäisyydellä Ukrainan armeijan jo valtaamista Kurskin alueen osasta on mm. Kurtshatovin kaupunki, jossa on Kurskin atomivoimalaitos. Siellä on toiminnassa kaksi yhden GW laitosta, joiden sähköllä toimii mm. Euroopan puoleisen Keski-Venäjän sähköistetyt rautatiet, monet tehtaat ja kaupungit viidellä alueella (region oli sana, jota Yakovina käytti. Se ei ymmärtääkseni viitannut mihinkään hallinnolliseen alueeseen). Laskin edellisessä postissa, että tuon 2GW poistuminen verkosta vaikuttaisi laskennallisesti noin 10 M ihmisen elämään. Monet kommentaattorit ovat olleet epäuskoisia sen suhteen, että Ukraina kykenisi ottamaan atomivoimalan haltuunsa. 

Tänään levisi tieto, että Ukraina on tuonut pitkän kantaman tykkejä ja raketinheittimiä Kurskin alueelle. Niillä voisi jo vallatuilta alueilta käsin ampua atomivoimalan Venäjän sähköverkkoon liittävät sähköasemat tuusan nuuskaksi ottamatta edes voimalaa haltuun. Se pakottaisi laitosten henkilökunnan sammuttamaan reaktorit. Sähköasemat pitäisi varmaan tuhota yksi kerrallaan niin, että alasajo voisi tapahtua turvallisesti. Venäjä on Ukrainassa tuhonnut vastaavia sähköasemia risteilyohjuksilla.

Seuraava iso maali iskuetäisyydellä on Kurskin kaupunki, jossa Wikin mukaan olisi yli 400 000 asukasta. Sota on tosin sen Yakovinan mukaan tyhjentänyt sen jo puoliksi. Kursk on kuitenkin alueen pääkaupunki eikä niitä vallata ihan joka päivä. Kaupungin valtaus vaatisi sen saartamista. Koko Kurskin alueen väestö on Wikin mukaan hieman yli miljoona asukasta. Kurskin alue on parasta maatalousmaata, mitä Venäjältä löytyy.

Koska Venäjä ei vielä ole irrottanut suurta määrää joukkoja rintamalta, iskut noihin iskuetäisyydellä oleviin maaleihin taatusti herättäisivät Venäjän hallinnon reagoimaan.

Mitä Kursk tekee Putinin vallalle

Operaatio on jo horjuttanut monien venäläisten uskoa Putinin voittamattomuuteen ja kykyyn johtaa maata. Onpa kuultu Kurskissa suuttuneen n. 50v rouvan noituvan koko Venäjän johdon ja etenkin sen propagandistit valehtelijoiksi. Moskovan vallanpitäjien reaktio näin sivusta katsoen ei ole tähän mennessä osunut kohdalleen eikä näytä siltä, että Ukrainan operaatioon vastaaminen olisi mikään helppo nakki Venäjälle. Päin vastoin näyttää siltä, että se on ajautunut täysin odottamattomaan tilanteeseen johon ei löydy mitään valmista suunnitelmaa, jonka voisi vain laittaa täytäntöön.

Mitä tästä seuraa eskalaation pelko tarinoille

Operaatio osoittaa, että sota on täysin mahdollista siirtää Venäjän alueelle. Taivas ei siitä putoa. Lännen olisi aika lukea huolella, mitä YK:n vahvistamat sodan lait sanovat ja antaa Ukrainalle lupa taistella ilman rajoituksia niiden puitteissa. Ne lait sallivat vaikka marssin Moskovaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin