Varjosotaa Kurskin alueella

 09.08.2024

Lähteitä: Ivan Yakovina, Oleg Zhdanov, Ukraina 365

Kurskin alueen varjosota

Läntisestä näkökulmasta yllättävää on, että Putin nimittää sotaa Kurskin alueella provokaatioksi, tilanteeksi, hätätilaksi, mutta ei uskalla mainita sanoja sota tai maahantunkeutuminen. Samaa jatkavat termit: Kyivin taistelijat, mutta ei missään tapauksessa kuulla suoraa syytöstä, että Ukrainan armeija olisi Kurskin alueella. Venäjän viralliset mediat kertovat samaa tarinaa samoilla termeillä. Miksi?

Jos Venäjä tai Putin myöntää, että Ukrainan armeija on tunkeutunut Venäjälle, se rikkoo kaikki myytit, joita Putinista on rakennettu, kuten kaikki ulkomailla pelkäävät Putinia, hän takaa Venäjän turvallisuuden, Putin on kova jätkä, sille ei kukaan uskalla ryttyillä, Putin voittaa aina jne. Venäjällä, jos Tsaari vie maan sotaan, kansa ei tappiota anna anteeksi, vaikka voitot ovat haluttuja. Mielikuvissa maahan tunkeutunut vieras armeija tarkoittaa, että Putin on tuonut sodan Venäjälle ja Venäjä on häviämässä.

Poliittisesti myöntö, että maahan on tunkeutunut vieras armeija vaatisi liikekannallepanon julistamista. Se taas olisi Venäjää tuntevien politologien mielestä vaarallista, sillä halukkaita lähtijöitä sotaan ei ole.

Toistaiseksi Ukraina ei virallisesti kerro Kurskin alueen tapahtumista mitään, kuka toimii, mitä tapahtuu jne. Eli molemmat osapuolet virallisella tasolla vaikenevat omista syistään.

Kurskin alueen oikea sota

Venäjä on kiireesti ottanut joukkoja ilmeisesti Harkovin alueen läntisemmästä sillanpäästä ja Kramatorskin suunnalta Tsasiv Jarin lähettyviltä ja pieniä määriä joukkoja Kurskin alueelta ja lähettänyt niitä kohti Kurskin alueella toimivia vieraita joukkoja vastaan. Vieraat joukot ovat olleet valmiina. Yksi kolonna oli tauolla tien vieressä, Ukrainan lennokit huomasivat ja Ukrainan puolelta Himars raketinheittimet tuhosivat kolonnan. Paikalta kuvattiin yli 10 palanutta kuorma-autoa, joissa jokaisessa saattoi olla jopa 35 sotilasta. Venäjän menetykset on arvioitu luokkaan 200 - 450. Niitä ei lasketa Ukrainan pääesikunnan virallisiin lukuihin (koska Ukraina ei myönnä siellä sotivansa). Toiselle kolonnalle kävi samaan tapaan, yksityiskohdat eivät ole tiedossa.

Kurskin alueella Ukrainan tiedustelun (SBU) hyökkäjädrooni ajoi pahki venäläisen helikopterin (Mi-28 Zhdanovin mukaan, Mi-8 Ukraina 365 kanavan mukaan) takapotkuriin ja helo putosi. Tämä on toinen videolle tallentunut tapaus, jossa drooni pudottaa helikopterin.

Tunkeutuneen joukon hallussa oleva alue on laajentunut. Joukolla on ongelmana, minne laittaa kaikki antautuneet vangit, tarkkoja määriä ei ole tiedossa. Sudzhan kaupungissa on kaksi venäläistä pataljoonaa saarroksissa (noin 500 - 700 miestä). Antautumisesta neuvotellaan edelleen.

Sudzhassa on kaasumittausaseman lisäksi Valko-Venäjälle vievän öljyputken mittausasema. Öljy menee Valko-Venäjällä jalostamoon, joka toimittaa bensiiniä ja dieseliä Venäjän armeijalle. Tämä vaikuttaa legitiimiltä kohteelta Ukrainan näkökulmasta. Jos se päättää laittaa putken poikki, Lukashenka menettää merkittävän tulolähteen, hän voi jopa mennä konkurssiin. Venäjän armeija tulee saamaan entistä vähemmän polttoainetta, mikä vaikeuttaa sen sodankäyntiä jne. 

Pitämällä kiinni kaasuhanasta, Ukraina voisi kontrolloida Viktor Orbanin sanktio- ja tukipolitiikkaa EU-areenoilla.

Ekonomist kirjoittaa Kurskin alueesta

Ekonomist viittaa Ukraina pääesikunnan nimettömään lähteeseen. Lehti arvelee, että hyökkäys ei tule ulottumaan Kurskin atomivoimalalle asti. Sellainen vaatisi suurta määrää joukkoja, koska olisi tarve varmistaa 80 km pitkä huoltoreitti takaisin Ukrainaan.

Muut kohteet Venäjän alueella: Lipetskin sotilaskenttä (Lipetsk-2)

Viime yönä SBU ja Ukrainan puolustusvoimat iskivät Lipetskin sotilaskentälle. Kenttä on Yakovinan mukaan tärkein sotilaslentäjien koulutuskeskus Venäjällä. Kentältä on tapahtunut mm. Ukrainan pohjoisten, koillisten (ehkä myös itäisten) osien liitopommitus. Kentällä oli mm. SU-24, 30, 35, 34, Mig 29, Mig 31 hävittäjiä ja jopa TU-22MC strateginen pommikone. Kentän etäisyys Ukrainasta on 280 km.

Ukrainan isku osui ainakin kentän pommivarastoon, jossa oli 700 liitopommia. Ne rupesivat räjähtelemään, osa nopeasti ja osa vähitellen. Räjähtely jatkui illalla kun YT kanavat asiasta kertoivat noin 15h iskun jälkeen. Isoin räjähdys särki kerrostalojen ikkunoita Lipetskin kaupungissa - se näyttää Google Mapsin mukaan olevan muutaman km päässä kentästä.  Voimakas räjähdys varmaan tuotti suuren määrän sirpaleita, jotka ovat todennäköisesti vahingoittaneet kentällä ulkona olleita lentokoneita. Näistä tapauksista ei ole kuitenkaan vielä saatu vahvistavaa tietoa.  Isku osui myös kentän polttoainevarastoon. Metsäpaloja seuraava USAn satelliitti kuvasi kentältä valtavan tulipalon. 

Lipetskin sotilaskenttä on toinen Venäjän ilmavoimien tärkeä tukikohta, jonka Ukraina tuhosi viikon sisällä (ks posti 3.8).

Virallinen tieto on, että Lipetskin kentälle iskettiin drooneilla. Se tarina sopii molemmille osapuolille. Yakovina oli kuitenkin huomannut, että tapahtumista paikan päällä kuvatuilla videoilla ei kuulu droonien hurinaa. Yhdessä videossa näkyy Yakovinan mukaan kuinka sirpaleammus räjähtää ja heittää ympäriinsä monta tytärammusta, jotka räjähtelevät hieman myöhemmin. Kentällä oli kaiken järjen mukaan toimiva ilmatorjunta. Nyt se ei ehtinyt reagoida. Nämä kolme seikkaa viittaavat siihen, että iskussa oli mukana ohjuksia. Yakovina spekuloi, että kyse olisi ATACMS ohjuksista. Sekään ei täysin sovi aiempaan tietoon: ATACMSin sirpaleversion kantomatka on 100 mailia, tämä kenttä on ainakin 280 km Ukrainasta. ATACMSin 300 km kantavan raketin on kerrottu olevan yksi iso pommi. 

Tämä jättää aiki sellaisen mahdollisuuden, että Ukraina on ottanut käyttöön oman ballistisen ohjuksen, jonka kehityksen tiedettiin olevan menossa. Tämä on minun oma arvelu, jolle ei ole mitään vahvistusta. Ukrainalla on myös Neptun risteilyohjus, joka olisi teoriassa voinut lentää kentän tutkien säteen alapuolella lähelle kenttää, tehdä loppunousun ja iskeä pommivarastoon ja toinen ohjus polttoainevarastoon. Ohjuksia olisi tarvittu useita, mikä tarkoittaa, että sarjatuotanto pelaa jo.

Isku Krimille

Tänään tapahtui Ukrainan isku Sevastopol/Belbekin lentokentän aluelle isku, josta tiedetään sen verran, että siellä oli suuri räjähdys. Joku kanava kertoi, että iskussa olisi ollut mukana myös meridrooneja.

Mitä rintamalla tapahtuu?

DeepState kartta kuvaa tänään 6.8 tiedon Kurskin alueesta. Tiedot kartalla ovat siis kaksi päivää jäljessä. Kartalla joka tapauksessa näkyy Ukrainan rajan pinnassa olevat alkuvaiheen sillanpäät.

Yli 1000 km pitkällä rintamalla oli tämän päivän raportissa (eli eilen) 101 yhteenottoa eikä rintama pitkään aikaan liikkunut puoleen eikä toiseen. Venäjän aktiivisuus on edelleen noin -40% aiemman viikon taistelupäivien tasosta. Tästä voinee päätellä, että Venäjä arvioi uudelleen tilannetta ja pähkäilee mikäs nyt eteen, kun sota onkin jo Venäjän omalla alueella.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin