Poliittinen asetelma Ukraina - Venäjä -jne

 11.03.2024

Lähteitä Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina

Rintama 

Edelleen Venäjä jatkaa hyökkäysmoodissa, mutta hyökkäysten määrä per päivä on hiipuva. Avdiivkan ja Marinkan suunnalla taistelut ovat kuitenkin hyvin kiivaita. Rintama ei juurikaan ole liikkunut, eli suurista menetyksistä huolimatta Venäjä ei juuri ole saavuttanut viime päivinä juuri mitään. Myös ilmaiskujen määrä, vaikkakin palautui päiväksi yli 100 iskun tasolle, on jatkanut hiipumista. Ilmeisesti Ukrainan onnistuneet ilmatorjuntaiskut, joiden tuloksena Venäjä menetti 15 lentokonetta alle kolmen viikon aikana, ei voi olla vaikuttamatta Venäjän mahdollisuuksiin. Usealla rintamasuunnalla Venäjän hyökkäykset toistavat samaa kaavaa: isompi tai pienempi joukko hyökkää Ukrainan asemiin, jalkaväki hyppää panssariajoneuvojen kyydistä, ajoneuvot poistuvat, matkalla Ukrainan panssaritorjunta tuhoaa ne ja samaan aikaan Ukrainan joukot ryhtyvät tuhoamaan hyökännyttä joukkoa viimeiseen mieheen. Vaikka kukaan ei palaa, kohta lähtee seuraava joukko matkaan ja sama toistuu.

Asetoimitukset

Tsekin presidentin Petr Pavelin keräämät 2 mrd Euroa on kasassa ja maailmalla myynnissä olleiden    800 000 tykistöammuksen toimitukset ovat alkaneet. Ne saapuvat Ukrainaan muutaman viikon sisällä. Ukraina sai jo aiemmin hankittua lisää ammuksia. Tykistötaistelua määrittävät seuraavat luvut: Venäjän oma tuotanto on 3M tykistöammusta/vuosi, mikä tekee noin 9000 - 10 000 per päivä. Ukrainan oma tuotanto on luokkaa 2000 per päivä. Viime aikoina Venäjä on ampunut oman tuotantonsa verran per päivä. Se ehti jo käyttää ne 1,5M ammusta, jotka se osti Pohjois-Koreasta viime syksynä. Tätä taustaa vasten, Euroopan asettama 1M ammuksen vuosituotannon tavoite on aika vaatimaton. Euroopan talous on kymmeniä kertoja suurempi kuin Venäjän talous. Ei siis pitäisi olla Euroopalle mikään ongelma saavuttaa sama taso, mihin Venäjä yltää ja vaikka ylittää se.

Venäjän asevienti on 5 vuoden aikana v 2023 mennessä pudonnut puoleen entisistä kunnian päivistä. Jos ostavia maita oli joskus yli 50, jäljellä on vain 12. Asevienti on ollut ainoa korkean teknologan ala, jossa Venäjällä on ollut merkittävä markkinaosuus maailmalla. Nyt esim Ranska on sen jo ohittanut 40% kasvullaan. Myös USA:n osuus maailman asemarkkinoista on edelleen kasvanut ja on nyt noin 42%. (Zhdanov).

Tänään kuulimme, että lännen F-16 toimitukset taas siirtyvät, ties kuinka mones kerta. Nyt julki tuli tieto, että Ukraina saisi ensimmäiset 6 F16 konetta vasta heinäkuussa. Määrä on niin pieni, että koneilla ei ole merkittävää vaikutusta sodan kulkuun. Tässä olisi tilaisuus Ruotsille näyttää kykynsä ja toimittaa Ukrainaan muutama kymmenen Gripeniä.

Krim

Saksan liittokansleri Sholz kieltäytyy edelleen  toimittamasta Ukrainaan raskaita, uusia Taurus risteilyohjuksia, jotka olisivat ideaalisia betonisten rakenteiden kuten Kertshin sillan tuhoamiseen. Taurusten kantama on yli 500 km, eli niillä voi tavoittaa ihan minkä paikan vaan Venäjän miehittämällä Ukrainan alueella. Ohjus on uusi ja kestää häirintää paremmin kuin vanhempi Storm Shadow. Britannia on ehdottanut ja Annaleena Baerbok on kannattanut ajatusta, että UK toimittaa lisää (500 km kantaman) Storm Shadow risteilyohjuksia Ukrainaan ja ostaa tilalle omiin tarpeisiinsa Tauruksia Saksasta. Tähän mennessä toimitettujen Storm Shadow ohjusten kantama on ollut ilmeisesti alle 300km, eli ne eivät yllä esim Kertshin salmen sillalle. Silta taas on Putinin voiman osoitus, hänelle henkilökohtaisesti tärkeä ja tärkeä myös Krimin huollon kannalta. 

Ukrainan meridroonit ovat upottaneet lähes kolmanneksen Venäjä Mustan meren laivastosta ja risteilyohjukset tuhonneet laivaston päämajan Sevastopolissa. Venäjä ei pysty enää hyödyntämään sotalaivaston korjaustelakoita  yms. infraa Sevastopolissa, Venäjä on alkanut siirtää viimeisiäkin laivoja Krimiltä Novorossiiskiin oman maan satamiin. Se on myös alkanut siirtää sotalaivojen korjaustelakoita ja kaikkea niihin liittyvää omaisuutta pois Sevastopolista Novorossiiskiin ja muualle Venäjän puolelle. Laivaston päämaja on siirretty jo Novorossiiskiin.

Venäjän toimet kertovat, että Mustan meren laivasto valmistautuu poistumaan Krimiltä kokonaan ja jättämään sen Ukrainan haltuun. Krimin huolto käy Venäjälle koko ajan hankalammaksi. Kertshin salmen silta kestää vain keveitä kuormia ja huoltoon sopivia laivoja on koko ajan vähemmän, esim suurista maihinnousualuksista on menetetty jo puolet. Krimin paluu Ukrainan haltuun on kuitenkin pitkän matkan takana, siellä on yli 100 erilaista merkittävää Venäjän sotilaskohdetta ja -tukikohtaa.

Ensimmäinen Oskar kautta aikojen Ukrainaan

Ukrainalainen koko pitkä dokumenttielokuva Mariupolin 20 päivää sai dokumenttielokuvien sarjan Oskar palkinnon viime yön gaalassa Los Angelesissa.

Trump - Orban - Putin ja Paavi

Viktor Orban, Unkarin pääministeri kävi USAssa tapaamassa Donald Trumpia. Hän ei tavannut ketään US valtiojohdosta vaan tapasi siis kaverin, joka tällä hetkellä asioista päättää ohi Valkoisen talon. Hän vei tapaamisen jälkeen viestin Putinille Moskovaan: Trump ei aio antaa penniäkään Ukrainan tukeen sodassa. Eli kertoi Putinille, auta Trumpia voittamaan vaalit, kuten autoit 2016, niin maksan palveluksen takaisin.

Paavi kehotti Ukrainaa olemaan rohkea tunnustamalla tappio ja antautumaan Venäjälle ja siis ukrainalaisia antautumaan orjiksi, kuten asia Ukrainassa tulkittiin. Tämä esimerkki kertoo, miten paljon Putin on ostanut vaikutusvaltaa pitkin länsimaita ja miten syvälle hänen vaikutuksensa ulottuu.  Paavin viesti otettiin melkoisella tyrmistyksellä vastaan Ukrainassa. Viesti ei lisännyt katolisen kirkon suosioita. Se pani muistelemaan, että Katolinen kirkko tuli aikoinaan liian hyvin toimeen mm. Mussolinin ja Hitlerin kanssa.

Kun Venäjän voimat ovat talven aikana hiipuneet, raskas sotakalusto palanut Ukrainan torjuntaan ja oma valtion talouis on kuralla, Putin hakee epätoivon vimmalla "neuvotteluja" omilla ehdoillaan, sillä hän tarvitsee nyt ainakin muutaman kk tauon, jotta voisi taas syksyllä jatkaa hyökkäystä. Putin vetelee nyt kaikista naruista saadakseen lisää "rauhansuunnitelmia" Zhelenskyn pöydälle. Putin ei tietenkään mitään rauhaa halua, vaan pienen tauon, jonka jälkeen hän voi taas jatkaa sotaa uusin voimin.

Oleg Zhdanov totesi Trumpin viestistä, no me voimme jatkaa sotaa ilman USAn apua. Kiva tietysti jos sitä tulisi, mutta jos ei tule, jatkamme sotaa kuitenkin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi