Juhannus Ukrainann sodassa

22.6.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Unian, Ukraina 365, Freedom, Tizengauzen

Droonisota

Perjantaita vasten yöllä Ukraina iski noin 140 lennokilla useisiin kohteisiin Venäjällä. Jeiskin Shahed keskuksessa/ilmatorjunnan oppilaitoksessa räjähti jotain. Luultavasti se oli Shahed lennokkivarasto. Keskuksessa mm. koulutettiin siviilien terrorisointiin tarkoitettujen Shahed lennokkien käyttäjiä.

Lennokit iskivät 4 öljyn jalostamoon: Afipkin jalostamo Krasnodarin kaupungista etelä-lounaaseen (15 - 20km), Ilskin jalostamo (40 km Krasnodarin kaupungista lounaaseen), Krasnodarin jalostamo ja Astrahanin jalostamo (Volgan suistossa Kaspialla, noin 800 km Ukrainasta).

Lennokit iskivät useisiin tutka-asemiin Venäjällä sekä elektronisen sodankäynnin järjestelmiin miehitetyllä Krimillä ja Brjanskin alueella Venäjällä.

Kerchin salmesta itään noin 60 - 70 km Anapan sataman aluella Ukraina iski meridrooneilla ja lennokeilla yhtä aikaa. Kyse oli ilmeisesti Ukrainan uudesta taktiikasta, joka pakottaa Venäjää torjumaan joko meridroonit tai sitten lennokit.  Venäjä lähetti Ka-29 helokopterin torjumaan meridrooneja. Venäjän ilmatorjunta (Pantsir S1) ampui lennokkeja, mutta osui omaan helikopteriin. Ka-29 ja sen 4 hengen miehistö tuhoituivat. Venäjä siis valitsi kolmannen vaihtoehdon, jossa sen oma ilmatorjunta tuhoaa kalliin oman helikopterin ja sen mukana vielä kalliimman miehistön. Ilmeisesti Venäjän ilmatorjunnan/ilma-alusten omat-vieraat järjestelmä ei toimi ja tämä on Ukrainalla hyvin tiedossa. Tapaus ei ollut ensimmäinen.

Lennokkisodan ekonomia on Ukrainan hyväksi: yksi useita satoja kilometreja lentävä itsetuhoava lennokki maksaa ehkä 20 000 Euroa, sitä ammutaan hyvin kalliilla ilmatorjuntaohjuksilla (esim 500K) ja se onnistuu esim 40% todennäköisyydellä tuhoamaan polttoainesäiliön, jonka polttoaine maksaa 5 M€. Jos se onnistuu polttamaan ja räjäyttämään öljyn jalostamon primaarilaitteiston, vahingot voivat olla miljardiluokassa.

Venäjän rupla

Kuten aiemmin kerroin, Venäjän keskuspankki ilmoitti jo, että tärkein ulkomaan valuutta Venäjällä on tästä eteepäin Kiinan Juan. Eilen kävi ilmi, että Kiinan pankit ovat kieltäytyneet käymästä valuuttakauppaa ruplilla. Siksi on epäselvää, miten Venäjän keskuspankki määrittelee Juanin arvon ruplissa.

Kuten myös aiemmin kerroin, USA kielsi dollari- ja Eurokaupan Moskovan ja Pietarin pörsseiltä. Kaikki tärkeimmät parhaiten toimivat ulkomaankaupalle välttämättömät valuuttaoperaatiot ovat nyt Venäjällä poikki. Yakovina kertoi, että helmikuusta lähtien Venäjän tuonnin maksuista on 15% mennyt läpi normaalisti ja 85% on joko vieläkin roikkumassa tai sitten ollut vaikeuksissa. Venäjän tuonti olisi siis tämän perusteella sakkaamassa. Koska Venäjän kulutusmarkkina ja tuotannon materiaalien ja osien saanti ovat hyvin syvästi riippuvaisia tuonnista, näyttää siltä, että edessä on kova pula tavarasta kuluttajamarkkinalla, mikä johtaa hintojen kovaan nousuun. Edessä on myös tuotannon lamaantuminen osien puutteeseen. Esim ohjuksiin ja muihin kehittyneisiin aseisiin tarvitaan aina elektroniikkaa. Sitä Venäjä ei itse valmista. Elektroniikkaa ostetaan sekä mikropiireinä että suoraan valmiina piirilevyinä.

Putin onnistui Pohjois-Korean matkallaan suututtamaan Etelä-Korean. Venäjän kauppavaltuuskunnat ovat juosseet Etelä-Koreassa anelemassa, että myisitte nyt meille kalliilla hinnalla elektroniikkaa. Ehkäpä on jopa tarjottu erittäin kallista hintaa. (Venäjä ostaa kaksikäyttötuotteita asetuotantoon joko normaalihinnalla, kalliilla. hinnalla tai erittäin kalliilla hinnalla). Venäjä-Pohjois-Korea sopimuksen jälkeen, tuskinpa Etelä-Korea myy mitään kovin tarpeellista Venäjälle. Päin vastoin, se jätti mahdollisuuden ilmaan myydä aseita Ukrainaan.

Venäjä vaati viejiään ennen USAn päätöstä tuoda ansaitut dollarit Venäjän keskuspankkiin ja vaihtaa niistä 80% rupliksi. Nyt se pudotti tuon hallinnollisen rajan 60%:iin. Ehkä tässä Ruplan kannalta tiukassa tilanteessa tuonti on jossakin määrin mahdollista niin, että tuoja ostaa dollarit venäläiseltä vientiyritykseltä virallista kurssia (82 rpl/dollari) kalliimmalla (esim 160 rpl Venäjällä/1 dollari Dubaissa). Tällaisissa virityksissä on varmaan luottamus merkittävä ongelma. Venäläinen ratkaisu sille on pakko: tuojalla on FSBn suoja.  Pankkioperaatioiden vaikeuksien takia joka tapauksessa edessä näyttää olevan tuonnin lasku, mikä kiihdyttää inflaatiota ja johtaa todennäköisesti myös tuotannon laskuun ja sitä kautta täystyöllisyyden loppuun Venäjällä.

US Senaatti,  YK ja Saudit

US Senaatissa on tehty lakialoite, jonka mukaan USA julistaisi Venäjän terrorismin tukijaksi. Siitä seuraa paljon asioita suoraan USA lain mukaan. Mm. CIA saa tehtävän tappaa terroristijärjestön päätekijät. Mitään kauppaa terroristin kanssa ei tietenkään sallita riippumatta siitä, kuka sitä yrittää jne. Edellinen yritys tehdä tämä päätös tyssäsi siihen, että Presidentti Biden ei sitä halunnut. Nyt Putinin tekemä sopimus Pohjois-Korean kanssa saattaa muuttaa tilanteen.

Putinin sopimus Pohjois-Korean kanssa selvästi rikkoo Venäjän omaa allekirjoitusta vastaan sen YK:n turvaneuvoston päätöksen alla, jossa Pohjois-Koreaa vastaan on asetettu kovat pakotteet. Tämä asettaa YK:n, sen pääsihteerin ja erityisesti turvaneuvoston vaikeaan tilanteeseen. Selkeintä olisi erottaa Venäjä YK:sta ja varsinkin Turvaneuvostosta. Saa nähdä löytyykö tähän länneltä voimaa? 

Jos US Senaatti päättää julistaa Venäjän terrorismin tukijaksi, mihin varmasti löytyy järkevät perusteet ja Presidentti Biden päätöksen allekirjoittaa, tilanne, jossa Venäjä on YK:n turvaneuvoston jäsen on mahdoton. Helppo ratkaisu USA:lle on, että se kieltäytyy antamasta Putinin laittottoman hallinnon edustajille viisumeita UK:n turvaneuvoston tai muihinkaan YK:n kokouksiin.

Toinen vaihtoehtoinen tapa lannistaa Venäjä taloudellisesti on, että USA saa sovittua Saudi-Arabian kanssa sotilaallisesta tuesta. Saudit saisivat esim. ostaa F35 hävittäjiä, joita he voivat käyttää Irania ja Iranin proxeja Hutheja vastaan ja he taas palveluksena USA:lle nostavat öljyn tuotantoa niin, että maailmanmarkkina hinta laskee esim 30 - 40 dollariin/barrel vuoden tai kahden ajaksi. Saudien tuotantokustannus on reilusti tuon alle, mutta Venäjän kipuraja on noin 45 dollaria/barrel. Öljy on lähes ainut ulkomaan kaupan tulolähde Venäjälle ja tärkein lähde Venäjän valtion budjetin tulopuolella. Tuloksena öljyn hinnan laskusta olisi Venäjän valtion vararikko ja todellinen maksukyvyttömyys. Venäjä kokisi saman kohtalon kuin Neuvostoliitto, jonka ajoi vararikkoon juuri alhainen öljyn hinta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin