4 päivää sotaa Ukrainassa

 16.08.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Ukraina 365, 24 Kanal (Svitan), Lipsists (talousproffa), Portnikov V (lehtimies).

Jakso: 13 - 16/08 2024

Rintama Harkovista Hersoniin

Tämä kattaa Ukrainan alueet, joilla rintamalinja kulkee. Kurskissa linja, jos sellainen on olemassa, kulkee Venäjän puolella.

Venäjä jatkoi hyökkäysmoodissa. Kun ensi hämmennys Kurskin takia oli Venäjän johdossa ohi, tämän jakson aikana Venäjä pyrki palauttamaan hyökkäystoiminnan Ukrainassa entiselle tasolle. Yhteenottoja rintamalla oli 2 x 134, 144, 165 per päivä. Vain yhtenä päivänä Venäjä siis pystyi todella kovaan hönkään (165). Sen jälkeen jo tämän päivän raportti kertoo, että oli pakko tehdä uudelleen ryhmittelyä. Erityisesti Pokrovskin suunnalla, Ukraina on kuitenkin jo aika ahtaalla. Pokrovskin kaupunki on sen koko itärintaman logistiikan solmu ja se on nyt Venäjän rintamatykistön kantaman päässä. Venäjän Pokrovskia kohti työntyvä kiila on kuitenkin kevyt: sen muodostaa pääosin jalkaväki. Venäjän riskit ovat siis suuret ja työntää kiilaa viimeisillä voimilla eteenpäin.

Venäjä eteni jakson kahtena päivänä kolmella suunnalla, yhtenä kahdella suunnalla ja yhtenä päivänä sen kannalta optimistisesti laskien yhdellä suunnalla. Kurahovskissa etenemispäiviä oli kolme neljästä, mutta alueena valtaus oli pieni osa Krasnohorivkan taajamaa. Pokrovskissa etenemispäiviä oli kaksi tai kolme. Kupjanskissa etenemispäiviä oli kaksi ja Toretskissa yksi. Kaikista Venäjän hyökkäyksistä 36% tapahtui Pokrovskissa. Siellä myös ilmavoimat auttoi liitopommeilla säännöllisesti ja paljon. 

Venäjän ilmavoimat teki 58 - 81 iskua per päivä. Se lähetti niissä matkaan 71 - 116 liitopommia per päivä. Eilisessä raportissa luvut olivat alhaisimmat (koskee 14.8 tapahtumia): edeltävänä yönä Ukrainan lennokit olivat iskeneet 4 Venäjän sotilaslentokentälle, joita Venäjä käyttää pommituslentojen tukikohtina (Voronezin Baltimor, Kursk, Savasleika, Borisoklebsk) . Sen jälkeen Venäjän uudelleen järjestely eteni pitkälle jo yhdessä vuorokaudessa. Iskuissa tuli merkittäviä vahinkoja, mutta tarkkaa tietoa on vaikea saada.

Venäjä jatkoi Shahed lennokeilla ja ohjuksilla siviilien terrorisointia tasaiseen tahtiin: kolmena päivänä 20 - 38 Shahedia ja tämän päivän raportissa 3 Shahedia + 2 muuta lennokkia. Niistä Ukraina ampui alas 88%. Öisiä lennokki-iskuja Venäjä tehosti terroria muutamalla ohjuksella joka yö.

Venäjän tykistö teki 4365 - 4600+ iskua per päivä, niistä 109 - 135 raskailla raketinheittimillä.

Venäjän menetykset rintamalla (ei sisällä Kurskia) olivat: 4950 miestä, 46 tankkia, 93 panssaroitua miehistövaunua, 199 tykkiä, 13 raskasta raketinheitintä, 3 ilmatorjuntajärjestelmää, 187 FPV-lennokkia, yksi lentokone (SU-34), 258 autoa, 28 erikoistekniikkaa.

Sota Kurskin alueella

Ukraina valloitti Sudzhan kaupungin (noin 5000 asukasta). Se on Neuvosto-Ukrainan ensimmäinen pääkaupunki (Vitali Portnikov). Kun Ukraina oli WWI jälkeen itsenäistynyt, se ei bolshevikeille sopinut. Ukrainan röyhkeä valloittaminen ei kuitenkaan ollut sopivaa. Niinpä bolshevikit menivät Ukrainan ja Venäjän rajalla olleelle neutraalille vyöhykkeelle Sudzhaan, liittivät sen Ukrainaan ja julistivat siellä Ukrainan Neuvostotasavallan, joka sitten pyysi puna-armeijalta "veljellistä apua" Ukrainan "vapauttamisessa" porvareiden pakkovallasta. No, puna-armeija valloitti itsenäisen Ukrainan, ja loppu on historiaa. Sosialistisen Ukrainan johto siirtyi Sudzhasta, Belgorodin kautta Harkoviin, joka Wikipedian mukaan on sosialistisen Ukrainan ensimmäinen pääkaupunki. (Näin Portnikov tarinan kertoo, virallinen neuvostotarina menee tietenkin vähän toisin).

Tällä hetkellä Sudzha, jossa on Unkariin, Itävaltaan ja Slovakiaan menevän Venäjän maakaasun ja Valko-Venäjälle menevän raakaöljyn pumppaus- ja laskutusasemat, on tukevasti Ukrainan joukkojen hallussa jopa niin, että ulkomaiset lehtimiehet pääsevät sinne rajoitetusti. Sudzhasta luoteeseen on Korenevon piirin pääkaunki, jota Ukraina jo piirittää kahdelta suunnalta. Se ei halua jyrätä kaupunkia, päästää mieluummin ihmisiä jopa Venäjän joukkoja pakenemaan sieltä. Kun piiritys on täysi, edessä jo siellä olevien Venäjän joukkojen antautuminen. Yksi välitavoite, josta Yakovina spekuloi on ottaa Ukrainan hallintaa raja-alue Seim-joen eteläpuolella Korenevo-Sudzha linjasta länteen. Siellä on noin 600 km**2 Kurskin aluetta (15 km syvä, 40 km leveä), jolta Venäjä voi ammuskella tykeillä Ukrainan alueelle. Seim -joki on yksi mahdollinen raja, jota Ukraina voi tavoitella Kurskin alueelta. Joen takia aluetta olisi helpompi puolustaa verrattuna siihen, että rintamalinja menisi missä sattuu. Seim -joki laskee Desnaan, joka laskee Dnepriin ja siitä Mustaan mereen. Se tekee Kurskin alueella kaaren, jonka eteläpuolinen alue rajoittuu pitkälle Ukrainaan. Kurtshatov, jossa on Kurskin atomivoimala jää kaaren eteläpuolelle, mutta Kurskin kaupunki pohjoispuolelle.

Ukraina on ottanut epävirallisten tietojen mukaan jopa yli 2000 sotavankia Kurskin alueella. Joukossa on paljon asevelvollisia, joiden äidit ovat nostaneet äläkän Venäjällä. Joukossa on myös Kadyrovin Ahmat-joukkojen sotilaita. Putin on aikaisemmin julkisesti tai hiljaa sopinut, että kumpiakaan noista ei lähetetä sotaan. Siksi Venäjä nyt pyytää neuvotteluita sotavankien vaihdosta. Ukraina on halukas, kunhan nyt saadut vangit on dokumentoitu. Venäjän armeijassa sotaa käyvät sopimussotilaat, joille maksetaan palkkaa. Asevelvolliset eivät saa palkkaa ja yhteiskuntasopimus on, että he ovat liian nuoria sotimaan.

Kurskin ja Belgorodin alueilta Venäjällä on lähtenyt pakoon noin 200 0000 siviiliä. He vievät mukanaan viestiä, että sota on alkanut. Se on edelleen venäläisille uutinen.

Yakovinan mukaan FSB, jonka komennossa Venäjän joukot Kurskin alueella ovat (kyse on Venäjän mukaan terrorismin vastaisesta operaatiosta), ei osaa komentaa ja johtaa niin sekalaisia ja suuria joukkoja, joita alueella on. Venäjän armeija katselee kynsiään ja yrittää kertoa, että heillä ei ole koko hommasta mitään vastuuta. Korenevon lähellä Ukrainan joukkoja lähestyi taas (eilen-tänään) Venäjän joukkojen kolonna. Ukraina havaitsi sen ja tuhosi ennen kuin venäläiset pääsivät taisteluetäisyydelle. Tämä oli ainakin kolmas tällainen tapahtuma vähän noin 10 päivän operaation aikana. Yhden tällaisen tapahtuman Venäjän menetykset olivat 490 sotilasta, muista ei ole lukuja.

Putin ei ole komentanut armeijaa irrottamaan isompia joukkoja rintamalta ja tuomaan niitä Kurskiin. Sen sijaan taistoon heitetään valmistautumattomia asevelvollisia, jotka useimmiten noudattaen vakiintunutta "yhteiskuntasopimusta" nostavat kädet ylös ja antautuvat Ukrainan vangeiksi heti tilaisuuden tullen. Teoista katsoen Putin näyttää olevan valmis vaihtamaan Kurskin alueen Donbassiin ainakin niin päin, että edellinen jää Ukrainalle, mutta hän saa Donbassin.

Venäjän kotirintama

Venäjä on nyt eristetty valuuttapohjaisesta ulkomaan kaupasta. Jopa 98% maksuista Kiinaan pysähtyy kiinalaisten pankkien kieltäytymiseen välittämästä maksuja US pankkipakotteiden takia. Harmaan tuonnin kanavat sulkeutuvat yksi kerrallaan. Uhkana Kiinassa jne on sulkeminen dollarimarkkinan ulkopuolelle. 

Kiinan valtio on suuttunut Venäjälle: kiinalaiset hakkerit hyökkäävät jo useita päiviä Venäjän valtion virastoja ja vallan IT-kohteita vastaan. Mikä on tavoite on hämärän peitossa.   Venäjän kansa on kuitenkin Tukholman syndrooman vallassa (Igor Lipsists) ja kertoo tarinaa kuinka hyvin heillä menee. Juhlat on vielä menossa, mutta ennusmerkit on sellaiset, että ei kauaa (Lipsists).

Venäjän kauko-idässä (Vladivostok, Habarovsk jne) 2M ihmistä on vailla sähköä. Paikallisella suurella voimalaitoksella tapahtui paha onnettomuus. Venäjän on todella vaikeaa ostaa ulkomailta korvaavia osia sähköjärjestelmiin pakotteiden takia. Korjaaminen voi nyt kauko-idässä kestää. Irkutskin lähellä maahan putosi tulessa TU-23M yliääni strateginen pommikone, joka on osa Venäjän ydinasepelotetta. Joko koneet alkavat väsyä (ne ovat neuvostoaikaisia) tai sitten oma ilmatorjunta ampui sen alas.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin